January 4, 2005

Taggat material leder till bättre sökmotorer?

Dagens sökmotorer använder främst länk- och textanalys för klura ut vilken webbsida som är det bästa svaret på en sökning. En nackdel med det är att det är svårt att ta reda på vad besökarna tyckte om svaret. Ett sätt är att få tillgång till anonym användardata från Internetleverantörer och se vad användarna gjorde efter sökningen, vilket sökmotorn Snap har gjort. Ett annat sätt att är att använda den data och metadata som återfinns i bokmärksttjänster som del.icio.us. Ett exempel på hur en sådan sökmotor skulle kunna se ut är Taggle. Mer om tänket bakom i artikeln Folksonomies - Cooperative Classification and Communication Through Shared Metadata. Släng in personaliseringen som sökmotorn A9.com använder och det finns utrymme att höja kvalitén på webbsök.

Fast intressantare vore det om man kunde använda tekniken kombinerat med dagsaktuella index för att skapa en personaliserad world live web. Det vill säga låta tjänsten tala om för mig vad jag bör läsa, i stället för att jag ska behöva gå igenom alla blogginlägg och artiklar. Det blir i högsta grad relevant när man har ett antal hundra nya inlägg i RSS-läsaren varje dag.

Mycket av detta finns i spridda tjänster som Topix.net, Technorati, PubSub och Bloglines, men jag har inte sett någon som knyter ihop allt på ett snyggt sätt.

2 comments:

Anonymous said...

Får en blåögd amatör yttra sig här? I och för sig tycker jag att utvecklingen som skisseras är skrämmande -jag vill inte ha nån j-kl- maskin som talar om för mig vad jag skall läsa - men det var inte det jag skulle skriva om. Från din artikel kollade jag "Snap" - fick inga resultat på mina söktermer, den är väl bara till för produkter och musik som det verkar. A9.com var däremot mycket bra. Men precis som själva Google är det svårt att filtrera fram vad som är aktuellt och relevant om man börjar med ett alltför vitt sökbegrepp. (Borde väl inte säga det här men MS search verkar bäst i det avseendet.) Varför kan man inte välja att få resultaten sorterade kronologiskt om man vill det? Eller findatera en sökning: i Google kan man bara välja "senaste tre månaderna" men ofta vill man väl ha bara senaste veckan eller t.o.m "idag". Och tänk om man från början kunde exkludera alla namn på poporkestrar, datorspel osv. som har samma namn som ens sökterm! Det vore fint om litet resurser kunde sättas in också på sådana mondäna saker.

A 9 viste vem jag var! Det är också skrämmande. Nu vet dom (vem?) att jag intresserar mig för "privatization of US social security" och "Bagrationi." Det senare begreppet har jag f.ö. själv använt i minst tre artiklar men såvitt jag kunde se hittade A9 endast en.

Ja ursäkta dessa osorterade reflektioner från en "rank amateur."

Bengt O. Karlsson
http://www.karlsson.at/ordet.htm

Henrik Torstensson said...

Vad jag menade med att tjänsten skulle tala om för mig vad jag bör läsa, var att tjänsten lyfter fram sådant som troligen intresserar mig på samma sätt som en personlig redaktör skulle göra.

Jag håller med om att generella sökmotorer skulle bli mer användbara med funktioner som låter användaren förfina sin fråga. Det finns mycket kvar att göra för Google, MSN, Yahoo, Technorati och andra inom sök.

A9.com drivs av Amazon.com, så om du var inloggad på Amazon så är det därför de vet vem du är.