October 7, 2008

Spotify launched

Spotify has launched. Free version invitation-only. Premium version at 9 SEK/day or 99 SEK/month available for everyone. Press release.

"Spotify skriver licensavtal med sju internationella musikjättar och tillkännager lansering

STOCKHOLM, October 7 /PRNewswire/ -- Spotify ingår idag avtal med en rad rättighetsinnehavare så som Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group, Sony BMG, Merlin, The Orchard och Bonnier Amigo. Därmed kommer deras musikbibliotek bli tillgängliga för användare via den nya digitala musiktjänsten Spotify. Spotifys unika teknik ger omedelbar tillgång till musiken via "on-demand streaming". Spotifys användare kan utan restriktioner söka och lyssna gratis på musik från en enorm musikkatalog bestående av miljontals låtar. De kan även skapa egna spellistor, dela spellistor och musik med andra användare samt utforska det stora musikbiblioteket genom en rad olika funktioner som är skapade för att ge användarna en optimal musikupplevelse.

Spotify lanserar tjänsten idag den 7 oktober 2008 i Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Finland och Norge. Under de resterande månaderna av 2008 och under 2009 planerar Spotify att rulla ut tjänsten på fler marknader.

Spotifys premiumtjänst betalas via prenumerationsavgifter medan den kostnadsfria versionen är reklamfinansierad. Användarna kommer även ha möjlighet att köpa ett "Day pass", vilket ger ett dygns reklamfri tillgång till tjänsten. Bland annonsörerna i Spotify märks varumärken som Ford, Xbox och Duracell. Ford i Sverige har även inlett ett samarbete med Spotify i samband med lanseringen av den nya Ford Fiesta.

Spotify har även inlett ett samarbete med Bredbandsbolaget som kommer att vara återförsäljare av premiumtjänsten.

"Vi ska alltid ligga i framkant och därför är det självklart för oss att vara med vid lanseringen av Spotify. Vi tittar hela tiden på hur våra kunder kan använda sitt bredband på bästa sätt och en riktigt bra musiktjänst är en viktig del i det arbetet", säger Georgi Ganev, VD Bredbandsbolaget.

Daniel Ek, grundare och VD på Spotify säger: "Våra partners har varit otroligt engagerade och hjälpt oss att driva utvecklingen av Spotify framåt. Vi är väldigt glada att de hjälper oss att skapa en grym musiktjänst för våra användare så att vi kan förse dem den musik de vill ha, när och var de vill."

Rob Wells, Senior Vice President, Digital, Universal Music Group International kommenterar: "Prenumerationstjänster med strömmad musik är framtiden för digital musikkonsumtion. Spotify ger användaren en fantastisk användarupplevelse och Universal Music Group International är mycket nöjda med att vara en del av Spotifys lansering."

"Vi är mycket glada att jobba tillsammans med Spotify då de har utvecklat en unik musikplattform som kommer innehålla både en reklamfinansierad tjänst och en premiumtjänst", kommenterar Ulrich Jaerkel, Senior Vice President, Digital & New Business Development Europe, Sony BMG Music Entertainment. "Med ett så lättnavigerat gränssnitt och stort utbud av funktioner så har Spotify en lovande framtid hos dem som använder digitala musiktjänster."

Stefan Blom, SVP Commercial Development for EMI Music: "EMI stöder helhjärtat innovativa och användarvänliga musiktjänster. Spotify erbjuder ett attraktivt sätt att koppla ihop artister och deras fans. Användarnas förändrade musikvanor är ett tydligt tecken på att Spotify är på rätt spår, då användarna föredrar modeller som ger omedelbar och laglig tillgång till våra artisters musik framför à la carte-tjänster."

Leanne Sharman, Vice President, Business Development, Warner Music EMEA kommenterar: "Redan från lansering är Spotify en omfattande, flexibel och engagerande musikupplevelse. Genom att erbjuda bra alternativ i form av en annonsfinansierad tjänst och en prenumerationstjänst kommer plattformen ha ett starkt utgångsläge för att fostra en lojal användarbas samt attrahera annonsörer. Inte bara det, Spotify kommer att vara en mäktig reklamplattform och ett sätt för stora grupper musikälskare att upptäcka vår imponerande katalog av artister."

Charles Caldas, CEO på Merlin kommenterar: "Vi är genuint entusiastiska över den fantastiska kvalitén och noggrannheten som ligger bakom Spotify och av de innovativa affärsmöjligheterna som möjliggörs för våra medlemmar. Vi är även mycket belåtna med att Spotify snabbt insåg värdet i Merlins katalog och att de har jobbat hårt med oss för att se till att alla independentlabels som ingår i vårt nätverk finns tillgängliga för användarna från dag ett."

"Spotify säger: 'Alla älskar musik.' Vi håller med och har därför sett till att våra tusentals artister från hela världen kan erbjuda sin musik via Spotify. Vi tror att en annonsfinansierad musiktjänst med många sökfunktioner är vad marknaden vill ha och vi är övertygade om att Spotify kommer generera fler fans till våra artister och bidra till att våra artister får betalt för sin musik", säger Greg Scholl, president och chief executive officer på The Orchard.

Om Spotify

Spotify är en innovativ musiktjänst som erbjuder sina användare omedelbar tillgång till en värld av musik. Spotify erbjuder "on-demand streaming" av musik och syftar till att bli ett alternativ till piratnedladdning genom att erbjuda en bättre användarupplevelse. Spotify erbjuder både en premiumtjänst som betalas via prenumerationsavgifter och en kostnadsfri version som är reklamfinansierad.

Spotify gör så att fansen kommer närmare sina favoritartister och erbjuder en marknadsplats för ytterligare produkter så som livekonserter, downloads och ringsignaler. "

4 comments:

- johan said...

Du råkar inte ha en invite liggandes som du kan skicka över? Ser väldigt lovande ut.

Du kan ju skicka till johan [snabela] organiseratkaos.se

Johan said...

Vinn ett Spotify-konto!

Jag lottar ut två Spotify-konton (invites) på min blogg. Gå till http://music.blogg.se för att vara med i utlottningen!

Hampus said...

Tack för inviten! Riktigt bra program och verkligen tusen tack för inviten till Spotify!

Anonymous said...

Gratis Spotify inbjudningar finns på http://gratisspotifyinbjudan.blogspot.com/ kommer nya varje dag.