September 17, 2004

Piratverksamhet hos Piratbyrån

Jag är väl sist i världen med att notera att Piratbyrån driver BitTorrent-trackern The Pirate Bay. Med andra ord sysslar Piratbyrån med piratverksamhet. Den intressanta frågan som följer är varför tidningar som InternetWorld har valt att behandla Piratbyrån som seriösa debattörer i upphovsrättsfrågan. En debatt där agendan sätts av upphovsrättsextremister och pirater lär inte leda till kloka slutsatser.

17 comments:

Patrick said...

Allt beror ju på hur man ser ddet. Piratbyrån i sig tillhandahåller inga piratkopierade program och filmer etc. Däremot upplåter de möjlighet för folk att utöva byte sinsemellan.
Än så länge har de iaf inte åtalats eller dömts, så tills dess får man anse deras verksamhet som legal - även om amerikanska intressen är rätt ivriga att tillämpa amerikansk lagstiftning på dem.

Henrik said...

Att säga att Pirate Bay inte tillhandahåller piratkopierade program är väldigt snällt mot dem. Även om BitTorrent som protokoll är P2P, så liknar Pirate Bay mer än FTP-server eller BBS än ett P2P-program. Därför skulle inte jag bli förvånad om BBS-lagen är tillämplig och då lär §5.2 vara rätt svår att komma runt.

Sen är det intressant att notera att amerikanska domstolar har menat att de har rätt att tillämpa amerikansk lag mot personer som driver verksamhet riktad mot USA. Om Pirate Bay låter amerikanska personer ladda ned upphovsrättsskyddat material, är det mycket möjligt att DMCA skulle kunna vara tillämplig. Jämför exempelvis med Kazaafallet.

Anonymous said...

>Även om BitTorrent som protokoll är P2P, så liknar Pirate Bay mer än FTP-server eller BBS än ett P2P-program.

Nä, vad skiljer Pirate Bay från t ex Googles bildsök där många olagliga bilder förekommer? Pirate Bay tillhandahåller ju inget annat än länkar, precis som google.

/Gustaf

Henrik said...

Man kan tycka att det Pirate Bay bör vara lagligt, men att jämföra en webbsida som listar piratspel/-filmer/-musik med en generell sökmotor är inget bra exempel. Google samlar in information som är publikt tillgänglig och tar på uppmanan bort den som är utlagd utan upphovsrättsmannens tillstånd, det kan man inte säga om Pirate Bay. Skillnad i uppsåt.

Pirate Bay är ingen sökmotor som Google eller Napster, utan en anslagstavla där personer postar länkar till piratkopior. Skillnaden torde vara uppenbar.

Anonymous said...

Du är inte bara sist, du är försenad. Piratbyrån driver inte The Pirate Bay. Inte längre, den har numera avknoppats och står på egna ben.

Anonymous said...

Jag tyckte exemplet med sökmotorn var grymt bra, och iom att TPB har en sökfunktion så visst kan det listas som en sökmotor. Dessutom är det ju som alla p2p program som redan är ute, dem som gjort programmen kan ju inte kontrollera att folk sprider piratkopior osv, iom att programmen från början var menat för att utbyta egenskapat material, iaf om man lyssnar på programmerarna. Så nej , någon illegal verksamhet sysslar varken piratbyrån eller TPB med.

Antipirater som ni borde buras in, ni hindrar utvecklingen.

Anonymous said...

"Man kan tycka att det Pirate Bay bör vara lagligt, men att jämföra en webbsida som listar piratspel/-filmer/-musik med en generell sökmotor är inget bra exempel. Google samlar in information som är publikt tillgänglig och tar på uppmanan bort den som är utlagd utan upphovsrättsmannens tillstånd, det kan man inte säga om Pirate Bay. Skillnad i uppsåt."

Vad vet vi om uppsåtet egentligen?

Men frågan handlar ö h inte om detta längre. Vi kan tycka att piratbyrån är olaglig, vi kan tycka att de 4 miljoner besökarna är olagliga men i realiteten förändrar det ingenting. Juridiken är alltid sist att förändra sig i alla teknikskiften, så också detta. Vi måste börja diskussionen någon annan stans

/Gustaf

Anonymous said...

Ni snackar ni... Vad e olagligt med piratbyrån?
Svar: Nada!

jag har läst i stort sett alla legal threats o dylikt..
inte en gång har jag sett att de klagande egentligen har nått o klaga på...
de enda där finns på The Pirate Bay e länkar till filer på andras datorer så som min egen...
Ska dom stänga så får dom väl göra nått olagligt först, typ seeda torrents själv eller något..
sluta bitcha om att det är olagligt och att de liknar vid ftp och BBS...
De e en hemsida med länkar, liknande alla andra hemsidor....
MVH Krille

Anonymous said...

TPB tillhör inte piratbyrån, så har det varit länge...

FastFoodMan said...

Så du tycker att det är konstigt att Piratbyron driver en webbsida som stödjer piratverksamhet? Det tycker inte jag.

Likaså blir dom inte sämre debattörer för att dom är kopplade till den verksamhet som dom förespråkar.

Sist men knappast minst så vill jag påpeka att BitTorrent inte är något olagligt. Det är enbart ett smart sätt att distribuera digital information. Även om det ofta används för piratverksamhet.

Ingen data förutom "trackern" ligger heller på Pirate Bay (eller någon annan BitTorrent sökmotor), vilket gör att den inte är olaglig då ingen upphovsrättskyddad information finns på deras server.

Anonymous said...

Du skrev: "Den intressanta frågan som följer är varför tidningar som InternetWorld har valt att behandla Piratbyrån som seriösa debattörer i upphovsrättsfrågan"

Jag skriver: en debatt har alltid minst två sidor annars skulle det inte vara en debatt, jag förstår fan inte hur du har mage att bedöma vem som har rätt att delta i debatten och inte, vi lever väl i en demokrati? vad som är seriöst eller inte bedömer varken du eller jag. personligen tycker jag att antipiratbyrån är det mest oseriösa och osympatiska som funnits i modern tid, men jag har i alla fall vett att hålla käften när det kommer till frågan om vem som FÅR delta i debatten...
..herregud...!

Anonymous said...

Det är lustigt hur det alltid blir så svart och vitt. Alla tror att de står för det rätta. Som vanligt ligger sanningen någonstans mittemellan.
Skivbolagen, filmbolagen, programföretagen tycks mig inte svältfödda precis.
TPB är för mig en legitim reaktion på konsumtionssamhället. Men samtidigt en önskan att delta. Mediaföretagen plockar ut övervinster. Man skapar ett behov och tar sedan rundligt betalt. Jag kan förstå att små bolag som lever på gränsen för sin överlevnad har en del att säga om pirat verksamhet. Men jag har sett mycket lite av deras protester -ok, de har kanske inte så goda kanaler ut. Men det tycks mig som om de stora bolagen -som definitivt inte går med förlust är de som skriker mest. Mycket vill ha mer.... Stöd shareware och liknande där ligger priserna på de nivåer de borde göra överallt.
Lite fegt kanske att lägga in sitt tyckande som anonym, men jag är lite rädd för storebror -hörde att de stängt ned TPB just nu på radion.

Anonymous said...

En tracker är precis likt en telefon, brev, mejl ett sätt att kommunicera det är grundkonceptet.

Vidare, likt alla sätt att kommunicera på så kan en tracker användas av folk som begår olagliga handlingar. Precis som telefoner används för att utföra brott, paket skickas över gränser med knark...etc.

TPB stängdes idag ner, nu väntar vi bara på att telefontrafiken, internet, posten läggs ned samt att folk får sluta att prata eller på annat sätt kommunicera...va fan det finns ju folk som använder dessa kanaler för brott...betydligt allvarligare brott än upphovsrättbrott.

Nej, nu har staten tagit kapitalet i näven och sketet i det blå skåpet.

Jugge said...

Om Piratebays länkar är olagliga så är telefonkatalogen också olaglig.

Anonymous said...

Var köper man vapen olagligt?

Bengt-T Karlsson said...

Staten är som vanligt den största horan som via sina TV och radionätverk tillhandahåller
Gigaquads med filmer och musik
varje dag,bara att tanka och dela ut.För allt har ju redan varit
megautdelat via radiovåg och satellit.Och kan staten,ja då kan vi undersåtar också.
Staten ska inte inbilla sig att
den har monopol på fildelning.
Sätt ett TV/radiokort i datorn
och sätt igång!

Anonymous said...

Läs på det ämne du skall blogga om. Du uppfattas bara som insnöad.